Intel Core i5 vs i7: Welke is de betere Keuze voor Gamen in 2024?

Terwijl het debat over PC vs. Console op zichzelf al veel controverse oplevert, is er ook binnen de PC spelgemeenschap een heel debat over welke soort PC je moet bouwen, met welke componenten, welke grafische kaart je moet gebruiken, en vooral over de Centrale Verwerkingseenheid, d.w.z. de CPU die de beste prestaties geeft voor nieuwe en komende spellen. De discussie blijft nooit statisch, want de technologieën evolueren en meer recente spellen hebben steeds betere graphics en verbeterde gameplay, en level design. De processors en grafische kaart waarmee je deze spellen speelt blijven ook veranderen en evolueren.

Terwijl consolegamers alleen maar hoeven over te stappen op de volgende generatie spelcomputers, ligt het voor PC gamers wat ingewikkelder. Elk onderdeel van de spel-PC moet bedacht worden in combinatie met alle andere componenten. Veel nadruk wordt gelegd op de GPU of de Graphics Processing Unit, en PC gamers sparen vaak geld uit voor de grafische kaart van de volgende generatie. Maar de processor in de spelcomputer speelt een veel crucialere rol in hoe goed je spelcomputer presteert. Hoewel de Core-i9 nog relatief nieuw is en misschien niet binnen het budgetbereik van de meeste PC gamers ligt, is er online veel discussie tussen het kiezen van een Core i5 en een Core i7 processor.

Intel Core i5 vs. Intel Core i7 – Vergelijkingstabel

Intel Core i5 vs i7: Wat is het verschil?

Tot AMD’s recente triomfen op de markt, waren de i5 en i7 processorlijnen twee van de populairste voor gaming en algemeen computergebruik. Deze processoren bieden een breed scala aan mogelijkheden op verschillende betaalbaarheidsniveaus en zijn, over het algemeen, begripsnamen in de processorwereld.

Nu de i7’s gericht zijn op PC enthousiastelingen en high-end bouwsels, is het helemaal niet verwonderlijk dat je ook hogere basiskloksnelheden en indrukwekkende boost mogelijkheden ziet.

Kern concept

Een CPU core is de processor van een CPU, die teruggaat tot de tijd toen elke CPU uit een enkele kern bestond. Gewone desktop CPU’s hebben nu iets van vier tot zestien kernen, en elke afzonderlijke kern is in staat een andere taak aan te pakken.

Een hoog percentage van Intels Core i5 en i7 processoren van de 10e en 11e generatie hebben minstens zes cores. Voor algemeen computergebruik worden zes cores waarschijnlijk beschouwd als de sweet spot – maar zelfs CPU’s met acht cores zijn nu gemakkelijk betaalbaar. De nieuwste i5 modellen hebben meestal zes cores – afgezien van de meer-draads i5’s die in laptops worden gebruikt, die er meestal vier hebben. veel van de latere i5 en i7 modellen hebben zes cores, en de duurdere modellen hebben er acht.

Wat is de cache?

Naast hogere kloksnelheden en extra cores hebben i7 CPU’s meestal ook grote caches. Het cache is het onboard geheugen van de CPU’s en helpt de processor taken af te handelen en sneller gegevens te benaderen. Hoe groter het cachegeheugen, hoe beter je bent toegerust om met multitasking om te gaan, maar het is geen opvallende specificatie waar de meesten zich zorgen over maken. Het verschil tussen de vorige twee generaties processoren zit alleen in de grootte, met Core i5’s met 12MB L3 cache en i7’s met 16MB.

Hyper-threading

Hyper-threading is een technologie van Intel die de prestaties van de processor verhoogt bij multithreaded taken. Door hyper-threading lijkt het alsof een afzonderlijke core verdubbeld is, zodat elke core twee threads tegelijk kan aanspreken. Deze technologie komt goed van pas bij werk dat sterk van multitasking afhankelijk is, zoals renderen.

In het algemeen zal een CPU met Hyper-threading veel krachtiger zijn dan een zonder. Als je algemene computergebruik helemaal draait om multitasking dan is hyper-threading waarschijnlijk een must voor je. Het is niet altijd gemakkelijk te zien wat het aantal kernen en threads van een CPU is, maar je kunt naar onze CPU ranglijst gaan om meer informatie te vinden en specificaties te vergelijken.

Turbo Boost

Turbo Boost is in wezen een overklokfunctie van Intel die de processorkern automatisch sneller laat draaien dan zijn basiskloksnelheid. Welke Intel CPU je ook hebt, ze worden elk geleverd met een basis en boost kloksnelheid. Het is belangrijk je boost kloksnelheid te noteren en te zorgen dat je voldoende koeling hebt voor de klus als je van plan bent te overklokken. Hoe hoog je kloksnelheid kan oplopen hangt helemaal af van het ontwerp van de chip en hoe lang hij de opgevoerde snelheden kan volhouden.

Kort woord over geïntegreerde graphics

Er is een reden waarom we Intel CPU’s aan het roer zien van de meeste laptops, het is voor de geïntegreerde grafische voorzieningen. Omdat je standaard laptop niet voor gamen ontworpen is, is er weinig behoefte of plaats voor een speciale grafische kaart. Deze machines vertrouwen op wat men noemt geïntegreerde grafische voorzieningen of Intels HD/ UHD Graphics.

Omdat de grafische voorzieningen met de CPU geïntegreerd zijn, bespaart dit over het algemeen stroom en is het een slimme grafische oplossing voor laptops. De naamgeving van geïntegreerde grafische voorzieningen werkt over het algemeen op dezelfde numerieke manier als de Intel processoren, hoe hoger het getal, hoe beter. Desondanks is het de moeite waard op te merken dat als je echt wilt genieten van gamen bij 1080p en hoger, je voor een speciale grafische kaart moet gaan.

Wat is het beste voor je budget? De Core i5 of de Core i7?

Dit moet met een korreltje zout genomen worden, maar over het algemeen is de Core i5 CPU gericht op de budget-gezinde massa die om prestaties geeft. De keerzijde is dat de i7 over het algemeen voor liefhebbers of gamers met dure rigs zou zijn.

Waarom dan toch een i5 overwegen? Wel, ze zijn over het algemeen goedkoper en een van de meest mainstream processoren op de markt. Voor gewone computergebruikers die op het web surfen of af en toe een lichte toepassing gebruiken, is de i5 vrijwel perfect voor je behoeften.

Ben je iemand die met veeleisende toepassingen werkt, zoals de Adobe suite, of wil je high-end gamen, dan is de Core i7 wellicht de betere keuze. Welke processorenlijn je ook kiest, je kunt een scala aan mogelijkheden verwachten om in verschillende behoeften en budgetten te voorzien, maar het komt er op neer: voor gamen ga je voor een i5 omdat spellen geen gebruik maken van de Hyper-threading technologie en voor multitasking mik je op een i7. Intel geeft je misschien nog wat meer aanwijzingen voor het kiezen van een gaming CPU.

Redenen om de Core i5 te kiezen

Deze video vergelijkt de prestaties tussen de Core i5 10600K en de Core i7 9700K in tien belangrijke spellen, nl. Red Dead Redemption 2, Fortnite, Assassin’s Creed Odyssey, Project CARS, The Witcher 3 en meer. Zoals je ziet presteert de Core i7 slechts iets beter dan de Core i5, maar tegen een hogere prijs. Het gebied waar de Core i7 de i5 echt achter zich laat is multitasking, dankzij de meervoudige kernen en hyper-threading technologie.

De meeste PC gamers zouden niet bereid zijn extra geld te betalen voor een Core i7 om programma’s op de achtergrond te kunnen laten draaien terwijl je spelletjes speelt. Het geld dat je zou besparen zou je kunnen investeren in een degelijke grafische kaart. Het is de moeite waard erop te wijzen dat zelfs eerdere generaties van de Core i5 compatibel zijn met de nieuwste grafische kaarten, zoals de RTX 3070, die een van de krachtigste grafische verwerkingseenheden is die momenteel op de markt zijn.

Redenen om de Core i7 te kiezen

De meest voor de hand liggende reden is de ontzagwekkende kloksnelheid. Met de Core i7 kun je tot 5.1 GHz halen, dankzij zijn ontwerp met acht kernen en zestien draden. Je moet echter wel ongeveer extra betalen, vergeleken met de Core i5 van dezelfde generatie. Is dit extra geld het waard? Wel, dat hangt van jou, de gebruiker, af. Ben je een streamer die spellen moet spelen en tegelijk ingelogd moet zijn op een streaming platform zoals Twitch, dan is de meerprijs je misschien wel waard als je tegelijk spellen speelt en uploadt naar streaming platforms.

Core-i7

De andere voornaamste reden om de Core i7 te kiezen is wat de laatste tijd door gamers “toekomstbestendigheid” genoemd wordt. Zoals ze zeggen: verandering is blijvend. Dat geldt vooral voor de gamemarkt. De technologie zal steeds beter worden, en spellen zullen steeds krachtiger PC’s blijven vragen om ze te kunnen draaien zonder verlies van FPS en op een behoorlijk niveau van grafische kwaliteit. Dat betekent dat je je systeem moet blijven upgraden om al die veranderingen bij te houden. Dus in plaats van steeds nieuwe hardware te kopen, kan het zinvol zijn wat extra geld uit te trekken en een krachtige processor te kopen die minstens een paar generaties spelcomputers zou moeten meegaan.

Het risico van deze strategie is natuurlijk dat de toekomst altijd onzeker is. Je weet niet welke soort grafische kaarten door de firma’s AMD of NVidia uitgebracht zullen worden en wat hun hardware eisen zullen zijn. De kans bestaat dat je, ondanks dat je een Core i7 hebt, toch steeds weer componenten in je hardware moet vervangen. Toekomstbestendigheid is misschien niet zo zeker als het klinkt.

Slotgedachten

Liefhebbers van PC-spellen moeten hun systemen voortdurend blijven opwaarderen, dankzij de steeds veranderende aard van de technologie zelf en de spellen die steeds meer prestaties van je computer vragen. In zo’n scenario hebben gamers veel mogelijkheden om uit te kiezen. Toch kan het vaak een uitdaging zijn om de beste keuze te maken, dankzij de vele mythes die de ronde doen over hoe vitaal een processor en een GPU werkelijk zijn.

Bij het doornemen van de markt voor processoren die ideaal zijn voor gamers, springen de Core i5 en de Core i7 er uit. De Core i5 is beter geprijsd, maar de Core i7 geeft betere prestaties bij multitasking. Ben je een streamer, dan is het misschien zinvoller iets meer geld te investeren en de Core i7 te kopen.

Anders hoef je je budget niet te belasten, en kun je met een Core i5 samen met een degelijke grafische kaart aan al je spelbehoeften voldoen. Je kunt proberen “toekomstbestendig” te zijn en een Core i7 processor kopen, maar de toekomst is altijd onzeker.

FAQs

Is het de moeite waard om van i5 naar i7 te upgraden?

Dat hangt af van wat je wilt doen. Voor de meeste standaard PC gamers is het antwoord waarschijnlijk niet – de i5 is waarschijnlijk snel genoeg en gelikt genoeg om je pixels stabiel te houden gedurende elke spelsessie waar je je zinnen op zet.

Waar je de bonus mogelijkheden van de i7 wel nuttig kunt vinden is als je niet alleen gamet, maar je gameplay streamt naar Twitch, Youtube of een ander soortgelijk kanaal.

Waarom? Omdat de i7 heel wat meer cache heeft dan de i5, daarom. Een upgrade van 12 MB naar 16 MB cache geeft je gladdere, vloeiendere streaming met minder spelvertraging. Als je naar platforms en kanalen streamt, zul je misschien ook merken dat de hyper-threading mogelijkheden van de i7 je streaming sneller en dichter bij real-time maken.

Als jij dat bent, dan ja, kan de upgrade je spelleven soepeler en gemakkelijker maken. Anders is het je geld waarschijnlijk niet waard.

Wat is het voordeel van i7 boven i5?

Als je behoefte hebt aan snelheid, zal de i7 je spelziel aanspreken. Niet alleen is zijn basisklok sneller dan die van de i5, je kunt hem ook turboboosten zodat hij meer taken aankan. Wat betekent dat? Snellere actie, vloeiender commandostroom, en vlotter optreden, dat is wat het betekent.

De boost in cache van 12 MB naar 16 MB betekent dat je meer systeemgegevens kunt opslaan om er op elk moment gemakkelijk bij te kunnen. Dat is als het hebben van meer beelden per seconde in een videobeeld. Hoe meer je er naadloos bij kunt, hoe soepeler je computer alle gegevens kan verwerken die hij nodig heeft om je een hogere graad van prestaties te geven.

Kun je i5 upgraden naar i7?

Technologisch gezien? Zeker, geen probleem. Ze zijn gebaseerd op dezelfde chipset, dus je kunt van de een naar de ander upgraden. Pas wel op. Nieuwere chips kunnen extra upgrades vereisen – bijvoorbeeld DDR4. Kijk dus goed naar je configuratie en begrijp hoe die beïnvloed zal worden door eenvoudig een i7 in de mix te laten vallen. Als je dat wilt, en je voelt dat het je spelleven zal opwaarderen, verwissel dan je i5 voor de i7.

Gaat i7 langer mee dan i5?

Als ze van dezelfde generatie zijn, dan zou de nuttige levensduur van de i5 en de i7 ongeveer gelijk moeten zijn. Het is eerder de generatie dan de chipset die bepaalt hoe lang een processor meegaat, want het is de generatiewisseling die je verbeteringen geeft in de levensduur van de onderdelen.

Het verschil dat je zult vinden is waarschijnlijk eerder tussen wat je met elke processor kunt doen tijdens zijn vergelijkbare levensduur, dan een groot verschil in levensduur.

Dat gezegd hebbende, als je naar de i7 opgewaardeerd bent om specifieke redenen van streamen of gamen, kan je verstand je een kunstje flikken. Het lijkt erop dat de i7 langer meegaat dan de i5, omdat de spelindustrie binnen een generatie processors steeds hogere specificaties nodig heeft. Met een i7 zit je beduidend dichter bij wat nodig is voor hardcore gamen en streamen, en dat veel langer dan met een i5.