Hoeveel mensen spelen League of Legends?
We weten allemaal dat League of Legends een van de populairste online spellen ter wereld is, maar we hebben nooit echt geweten hoe groot League of Legends werkelijk is. Het is tijd om het totale League of Legends spelersaantal te achterhalen. Het spelersaantal is jaar na jaar gegroeid en is nu een van de meest gespeelde meerspelerspellen ter wereld en de meest gespeelde Esport ter wereld.
League of Legends , een spel dat in 2009 door Riot Games werd ontwikkeld, heeft de laatste jaren een zware populariteit gekregen. Het begon in 2009 met een paar honderdduizend spelers, won snel aan tractie, en bereikte 11 miljoen spelers in 2011, dat dan weer een enorme sprong maakt naar 65 miljoen spelers in 2014 en een nog grotere sprong van 100 miljoen spelers in 2017. Daarna kende het League of Legends spelersbestand een lichte daling tot 75 miljoen in 2018, maar heeft in 2020 een comeback gemaakt met een bereik van 100-120 miljoen spelers.
Hoewel veel mensen denken dat League of Legends een stervend spel is, vertellen de cijfers ons een heel ander verhaal. League of Legends spelersaantal heeft in 2021 een totaal aantal van 115 miljoen actieve maandelijkse gebruikers bereikt! Met deze waanzinnige statistieken kunnen we League of Legends in de nabije toekomst gewoon niet zien sterven! Wil je meer te weten komen over hoe League of Legends aan zijn populariteit won, lees dan dit artikel verder!
Hoe steeg League of Legends in populariteit?
In het begin was LoL een heel ander spel. Vandaag hebben we ons eerlijke match-making systeem, begrijpelijke gameplay, en zo veel skins als we willen. En het enige problematische waar we het over eens kunnen zijn is de client, die soms uit zichzelf aanneemt.
Maar, sommige League of Legends spelers herinneren zich misschien een tijd waarin er werkelijk chaos in het spel was. Vertraagde servers en buggy gameplay – niemand was immuun voor de talrijke problemen die elke dag ontstonden. Dus, hoe steeg een spel als League of Legends tot zulke hoge aantallen actieve spelers op dagelijkse basis?
Eerst en vooral moeten we Riot Games lof toezwaaien voor het aanpakken van een groot deel van de problemen. Kampioenen werden gerepareerd, voorwerpen werden verwijderd en nieuwe toegevoegd, nieuwe kaartfuncties werden geïntroduceerd. En uiteindelijk kregen we de League of Legends spelstand die we nu hebben. Regelmatige patch updates, bug fixes, en diepgaande beta-testen zijn daar slechts onderdelen van.
League of Legends begon in Noord-Amerika. In het begin was de NA server de enige bestaande. En de Europese en de andere servers kwamen bijna een jaar later. Maar ondanks alles bleef de belangstelling voor het spel vanaf dag één groeien. Hoe komt dat?
Wel, we kunnen zeggen dat het komt omdat League of Legends zo’n geweldig spel is. En we zouden geen ongelijk hebben, want in die tijd was het een gloednieuwe sensatie in de wereld van competitieve videospelletjes. Een arena die kennis, vaardigheid en strategie vereiste.
Dat waren de fundamentele dingen die LoL lanceerden in de wereld van Esports. En Esports maakte LoL populairder dan het ooit had kunnen bedenken!
League of Legends Esports
Het is geen geheim dat Esports de groei van League of Legends spelersaantallen massaal beïnvloedde. Het hielp LoL over de wereld te verspreiden en maakte het populairder dan ooit. Maar hoe werkt de professionele Esports League of Legends scène?
Wel, de professionele LoL scène is verdeeld in meerdere competities, die elk de regio en de servers waar ze in zitten vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, de Noord-Amerikaanse server en regio hebben het hele jaar door de LCS competitie. Alleen de beste teams uit de Verenigde Staten, Canada, en de rest van NA spelen in de LCS. En hetzelfde geldt voor de Europese LEC, de Zuid-Koreaanse LCK, de Chinese LPL, en de rest.
Nu werken al deze afzonderlijke competities naar hetzelfde doel toe – hun beste team op internationale schaal te lanceren. Mid-Season Invitational, of MSI, is het eerste internationale toernooi dat elk jaar plaatsvindt voor League of Legends. Het wordt telkens in andere staten en steden georganiseerd, en er doen teams van alle competities aan mee. MSI is een heel serieuze wedstrijd, georganiseerd door Riot Games zelf, en bestaat al sinds 2015.
Het belangrijkste evenement voor de League of Legends Esports wereld is echter het Wereldkampioenschap. Worlds is de laatste clash tussen de beste teams aan het eind van het jaar. Het LoL Wereldkampioenschap is de groots opgezette Esports wedstrijd, en het heeft nu al vele malen kijkcijfers gebroken. Zo had de finale van Worlds 2018 een recordbrekende 99,6 miljoen unieke kijkers over de hele wereld. En even ter vergelijking: de Amerikaanse Superbowl in 2019 had slechts 98,19 miljoenkijkers.
Maar als er één reden is waarom de LoL Esports scene zoveel kijkers krijgt en het spel zoveel meer spelers, dan zijn het de teams en spelers! Bekijk dit artikel, als je geïnteresseerd bent in het LoL ranglijst systeem.
De beste League of Legends Esports teams en spelers
Als we het over pro League of Legends spelers hebben, bedoelen we echt legendes. De situatie is net als in elke andere sport – de beste spelers inspireren de rest van ons om het spel te proberen, beter te worden, en de beste te worden.
Iemand die de meeste erkenning verdient voor het inspireren van LoL spelers is Faker. Lee “Faker” Sang-hyeok is een waar icoon binnen de League of Legends gemeenschap. Zijn debuutwedstrijd terug in seizoen 3 in de LCK competitie toonde ons zijn buitengewone talent voor het spel. In de volgende jaren zou Faker doorgaan en de meeste thuis- en internationale toernooien winnen. Hij ontwikkelde zich tot de absoluut beste League of Legends speler aller tijden.
Maar, Faker is niet de enige invloedrijke figuur in de gemeenschap. Pro’s als Bjergsen, Doublelift, Froggen, Rekkles, Shushei, en vele anderen hebben ook veel mensen geïnspireerd om bij het spel te komen of te blijven. En de sterren van vandaag, zoals Caps, Elyoya, Perkz, Larssen, en Jankos, zetten die traditie alleen maar voort.
Aan de andere kant hebben teams als Team SoloMid, T1, G2 Esports, Cloud 9, Fnatic, en anderen een ware erfenis achter zich gelaten. Fans over de hele wereld juichen voor hun teams en beschouwen ze als een essentiële reden waarom ze nog steeds naar het spel kijken en het spelen. Je kunt dus duidelijk zien hoe de League of Legends Esports scene het hele jaar door de groei van de spelersbasis van het spel beïnvloed heeft.
Hebben streamers de spelersbasis van LoL beïnvloed?
Dankzij streaming is League of Legends de meest bekeken Esports titel geworden. Tijdens een belangrijk evenement, zoals het wereldkampioenschap, verzamelen platforms van derden zoals Twitch en YouTube tot 500 000 live kijkers op de officiële kanalen van Riot Games. Twitch En tijdens de gewone dagen blijft het kijkersaantal op League of Legends op de eerste plaats staan – 150 000 tot 200 000 gemiddelde kijkers live per seconde! Geen enkel ander videospel is ook maar in de buurt gekomen.
Nu, de grote reden waarom League of Legends zoveel aandacht heeft op Twitch zijn de eigenlijke streamers zelf. Personages als Tyler1, Imaqtpie, Doublelift, en Midbeast, verzamelen elke dag enorme hoeveelheden publiek. Ze hebben een enorme fanbase en volgelingen die bijdragen aan het aantal League of Legends spelers. Ze treden op en leren andere spelers hoe ze beter kunnen worden in het spel, wat ook voor de populariteit van League of Legends een gestaag groei-effect oplevert.
Bijna alle professionele League of Legends spelers hebben het streamen ook geprobeerd. Faker, Jankos, en Perkz behoren tot de bekendste. Ze hebben niet de ruimste schema’s als het om streamen gaat, maar ze doen toch moeite om in hun vrije tijd te stomen.
Streamen is een fantastisch middel voor marketing en het publiceren van inhoud, en daarom werkt het ook prachtig voor LoL. Het is gemakkelijk toegankelijk, en iedereen kan zijn favoriete spellen gratis bekijken of streamen. League of Legends is al sinds dag één een deel van de streaming business. Mensen genieten ervan te zien hoe anderen erin slagen hun eigen tegenstanders te verslaan. We kunnen veel leren van andermans fouten, en League of Legends spelers zijn bereid er de tijd in te steken om hun vaardigheden in het spel te verbeteren.
Dus, zoveel als de internationale toernooien invloed hebben gehad op League of Legends spelersaantallen, zoveel hebben de streamers bijna ook!
League of Legends spelersaantal in 2011 – 11,5 miljoen
Dit is het jaar waarin Riot Games voor het eerst een officiële verklaring aankondigde met het aantal spelers dat ze hadden. Het toonde ons in een kleine League of Legends player count grafiek.
Wat we uit die grafiek begrijpen is dat League of Legends in 2011 had:
- 32,5 miljoen registraties
- 11,5 miljoen maandelijkse spelers
- 4,2 miljoen dagelijkse spelers
- 1,3 miljoen spelers die tegelijk spelen
Maar League of Legends was niet het enige dat in die periode gegroeid was, ook Riot Games de ontwikkelaar van League of Legends was vijf keer zo groot geworden tot in totaal 300 medewerkers.
Ze hadden er ook coole handige statistieken in opgenomen, zoals hoeveel minions gedood werden, hoeveel kampioenen gedood werden, hoeveel goud er verdiend werd.
League of Legends spelersaantal in 2012- 32 miljoen
Op weg naar het volgende jaar bracht Riot Games weer een verklaring uit over het aantal spelers van League of Legends. Ze hadden weer een vernuftige infographic gegeven om de toestand van het spel in 2012 te helpen begrijpen.
Wat we uit de League of Legends grafiek kunnen afleiden is dat League of Legends
- 70 miljoen registraties
- 32 miljoen maandelijkse spelers
- 12 miljoen dagelijkse spelers
- 3 miljoen gelijktijdige spelers
- 4,1 miljoen Facebook likes
Ze hadden ook andere informatie gegeven, zoals League of Legends is maandelijks meer dan 1 miljard speeluren gespeeld, de belangrijkste leeftijdsgroep van 16-35 en meer.
League of Legends aantal spelers in 2014 – 65 miljoen
Twee jaar vooruitspoelend in de toekomst, bracht Riot Games nog een officiële verklaring uit waarin ze details gaven over de toestand van League of Legends. Deze keer waren ze niet met infographics gekomen maar met rechttoe rechtaan informatie.
Uit de verklaring die Riot Games vrijgaf, begrijpen we dat League of Legends nu had
- 65 miljoen maandelijkse spelers
- 27 miljoen dagelijkse spelers
- 8 miljoen gelijktijdige piekspelers
Hoewel Riot Games niet meer zoveel informatie vrijgaf als voorheen was het toch duidelijk dat League of Legends nog steeds groeide. Het had veel langer geduurd dan eerder, maar Riot Games was erin geslaagd hun maandelijkse en dagelijkse spelers te verdubbelen, waardoor het totale maandelijkse spelersaantal op 67 miljoen kwam.
League of Legends spelersaantal in 2017- 100 miljoen
Riot Games gaf geen verklaring vrij toen ze deze grens bereikten, maar volgens analytische gegevens en bepaalde League of Legends grafieken begrijpen we dat het League of Legends spelersaantal in 2017 ongeveer 100 miljoen maandelijkse spelers had bereikt.
Als League of Legends een land was, zou het op de 14e plaats staan als inwonertal per land van de meer dan 200 landen in de wereld. Dat klopt, er zijn in 2021 maar 13 landen met een bevolking van meer dan 100 miljoen.
League of Legends spelersaantal in 2018 – 75 miljoen
Zoals dat met alle spellen gaat, kende ook League of Legends zijn daling in zijn spelersaantal. Maar niet getreurd, want League of Legends heeft zijn positie in 2020 weer teruggewonnen door het aantal evenementen dat ze hielden en de hoeveelheid marketing die gedaan was. Inmiddels hadden we geweldige cinematics en ook muziek van veel populaire makers zoals Imagine Dragons.
League of Legends spelersaantal 2021
League of Legends Het spelersaantal heeft volgens recente gegevens in 2021 een totaal van 115 miljoen maandelijkse spelers bereikt en is naar speeluren het nummer één gespeelde spel geworden. Met het voortdurend uitkomen van nieuwe evenementen, toernooien en kampioenen is League of Legends een van de meest gespeelde spellen ter wereld geworden. In League of Legends wordt letterlijk elke seconde minstens één spel gestart.
Vraag je je nog steeds af of League of Legends groot is of niet? League of Legends heeft in totaal $ 75 miljoen als prijzenpot geld gehad in al hun over de hele wereld gehouden toernooien. Om precies te zijn hebben ze tot nu toe $5.580.255,87 als prijzengeld voor online toernooien gehad en $69.363.810,93 als Offline/LAN toernooien. Dat er tot nu toe $75 miljoen in Esports is geïnvesteerd laat echt zien hoe groot League of Legends is en als dat nog niet genoeg is om je te overtuigen, laten we dan League of Legends vergelijken met andere spellen.
League of Legends concurrenten
League of Legends vs Dota 2
League of Legends en Dota 2 zijn ‘s werelds grootste MOBA spellen. Het verschil in het aantal spelers tussen deze twee spellen is echter enorm. Terwijl Dota 2 ongeveer 11 actieve maandelijkse gebruikers heeft, heeft League of Legends 115 miljoen actieve maandelijkse gebruikers, wat League of Legends ongeveer 10 keer zo groot maakt als Dota 2. Ook heeft League of Legends in 2021 ongeveer 50 miljoen dagelijks actieve spelers, terwijl Dota 2 slechts 1 miljoen dagelijkse spelers heeft.
League of Legends vs Minecraft
Minecraft is ‘s werelds populairste videospel op veel verschillende spelplatforms, zoals Twitch en YouTube Gaming. In 2021 is het spelersbestand van Minecraft gestegen tot maar liefst 125 miljoen actieve maandelijkse spelers, wat er “slechts” 10 miljoen meer zijn dan het League of Legends spelersbestand. Deze statistieken zetten echt goed in perspectief hoe groot League of Legends werkelijk is.
League of Legends vs CS:GO
CSGO is een van de grootste FPS spellen ter wereld en heeft nog steeds maar 26 miljoen maandelijkse spelers. League of Legends heeft er bijna 100 miljoen meer dan dat!
Laatste gedachten
Elk jaar groeit het aantal League of Legends spelersaantallen meer en meer. Deze gestage stijging is er al sinds het allereerste begin van het spel. We zijn erg gelukkig dat ons favoriete spel zo’n groot succes heeft, ondanks het feit dat er meer dan 10 jaar verstreken zijn sinds we voor het eerst op Summoner’s Rift kwamen. De waarheid is dat geen enkele titel van een videospel ooit zo hoog in de populariteitskaarten is blijven staan als League of Legends.
Riot Games verdient veel lof voor het luisteren naar hun algemene publiek als het gaat om het eigenlijke spel zelf en de professionele scène. Mensen die League of Legends spelen willen er over het algemeen mee verbonden zijn, ook als ze het spel niet spelen. En alle boeken, cinematics, apps, streams, en praatprogramma’s, hebben precies dat gedaan – de wereld van LoL dichter bij ons allemaal brengen!
Dat gezegd hebbende, zijn we opgewonden om te zien wat de toekomst voor ons, League of Legends spelers, in petto heeft. Elk jaar slaagt Riot Games erin nieuwe dingen te introduceren en ons bezig te houden. En we hopen dat dat nog heel lang zo zal blijven. Moge het aantal miljoenen en miljoenen spelers nog meer stijgen!